Husbilsförsäkring

När du ska ut och åka med din husbil behöver du se till att ha en bra och komplett försäkring som skyddar dig och fordonet om olyckan skulle vara framme. En husbilsförsäkring är en försäkring som är specifikt framtagen för husbilar och som är betydligt mer omfattande än din vanliga bilförsäkring. I husbilsförsäkringen ingår trafikförsäkring, men du kan också utöka med halvförsäkring eller helförsäkring. Här kommer du att få läsa mer om hur husbilsförsäkringar fungerar och vad som är viktigt att tänka på när du ska välja. Det finns mängder med olika husbilsförsäkringar och försäkringsbolag att välja mellan och med dessa tips blir beslutsprocessen enklare.

Försäkra husbil

För att du ska kunna känna dig trygg ute på vägarna är en husbilsförsäkring något som är mycket viktigt att ha. Om din husbil inte är helt avställd krävs det att du har minst en trafikförsäkring på husbilen, precis som det gäller för vanliga personbilar. En husbil anses dock vara mer värdefull än vad trafikförsäkringen kan väga upp för och därför är det alltid bäst att ha en helförsäkring. Det är inte ovanligt att försäkringsbolag har olika upplägg för husbilsförsäkringarna, t.ex. där semesteravbrott och skador i husbilens bodel ersätts.

Jämför husbilsförsäkring

Innan du väljer en husbilsförsäkring är det alltid viktigt att göra en grundlig jämförelse. Genom att jämföra husbilsförsäkringar innan du väljer har du möjlighet att se vilket försäkringsbolag som erbjuder billig husbilsförsäkring, husbilsförsäkring med heltäckande skydd eller husbilsförsäkring till bäst premie. En jämförelse går mycket snabbt och enkelt att göra och ger dig en snabb och bra överblick över marknaden. Här nedan har vi listat fem stycken försäkringsbolag som erbjuder bra husbilsförsäkringar och som är mycket populära och uppskattade att använda sig av. Kom ihåg att priset kan variera väldigt mycket beroende på försäkringsbelopp, innehållet i försäkringen och självrisken.

WaterCircles

WaterCircles husbilsförsäkring är en av några husbilsförsäkringar som erbjuder ersättning på 300 kronor per dygn i upp till hela 25 dagar vid avbruten semester. Det kan t.ex. bero på att en skada har uppstått eller att husbilen har varit med om en olycka. Försäkra din husbil hos WaterCircles och känn dig trygg med att dina ägodelar ersätts om de blir skadade eller stulna, t.ex. vid ett inbrott. Här kan du välja mellan trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring där husbilsextra, vägassistans och olycksfall är tilläggsförsäkringar.

 • Ersätter både skador på husbil såväl som på ägodelar
 • Ersättning upp till 20 000 kronor för föremål som blir skadade eller stulna
 • Skadejour som har öppet dygnet runt

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är ett mycket populärt och välkänt försäkringsbolag som kan hjälpa dig att försäkra din husbil inför semestern. Här kan du välja mellan trafikförsäkring som är en basförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Hos länsförsäkringar får du ersättning för maskinskador i upp till hela 8 år, alternativt upp till 12 000 mil. Du får även ersättning för personlig egendom som kan ha förlorats eller skadats med upp till 20 000 kronor, såväl som assistans dygnet runt om du skulle råka drabbas av driftstopp.

 • Assistans dygnet runt när du behöver
 • Ersättning för maskinskador i upp till 8 år, alternativt 12 000 mil
 • Populärt och ledande försäkringsbolag med många nöjda kunder

Kabria

Kabria erbjuder försäkringar som är specifikt framtagna för husbilar och husvagnar. Den här försäkringen är skräddarsydd för att säkerställa att du får ett så omfattande skydd för din husbil som möjligt. Det spelar ingen roll om det är en helt ny husbil du har eller en begagnad. I försäkringen ingår bland annat en mycket låg självrisk, fordonsskador upp till 60 000 kronor och 300 kr/dygn i upp till 35 dygn för plötsliga semesteravbrott. Vid djurkollision och vid lagning av stenskott ligger självrisken på 0 kronor.

 • 0 kronor i självrisk för stenskott och djurkollision
 • Ersätter plötsliga fordonsskador med upp till 60 000 kronor
 • Ersättning i upp till 35 dygn för semesteravbrott

Folksam

Folksam är ytterligare en stor och mycket välkänd aktör som erbjuder trygga och kompletta husbilsförsäkringar för alla typer av behov. Här kan du själv välja om det är en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring som passar dig bäst och priserna varierar därefter. I Folksams husbilsförsäkring får du bland annat ersättning vid stöld, glasskador och vid brand, men du slipper också självrisken om du skulle råka kollidera med ett djur eller med ett annat fordon när du befinner dig utomlands. Samlar du dina försäkringar hos Folksam får du också 10 % rabatt på din försäkringspremie.

 • Fina samlingsrabatter på 10 %
 • Ersätter skador vid brand, glasskador och vid stöld
 • Ersättning upp till 80 000 kronor för personligt lösöre

Trygg Hansa

Med Trygg hansas husbilsförsäkring får du ersättning om du råkar ha sönder något i husbilen. Det innebär att fram till att husbilen är 8 år gammal får du ersättning för sådant som du orsakat själv på fast inredning, t.ex. bänkskivor och bord. Försäkringen har en låg självrisk, så om du skulle få ett stenskott på en ruta som går att laga betalar du endast 100 kr. Om husbilen får en större skada och behöver bogseras får du hjälp med det. I försäkringen ingår även att du kan få hjälp hos en terapeut om du mår dåligt efter en olycka.

 • Drulle ingår i halv- och helförsäkring
 • Möjlighet till fördelaktiga rabatter
 • Stöttning av terapeut efter olycka

Försäkring husbil pris

När det är dags att välja husbilsförsäkring är det lätt att stirra sig blind på priset, vilket kan stå dig dyrt i det långa loppet. Visst ska du ha priset i åtanke, men det är minst lika viktigt att titta på innehållet i försäkringen såväl som försäkringsbeloppet. Några faktorer som kan vara avgörande för priset är bland annat huruvida du vill ha en halvförsäkring eller en helförsäkring.

Vad kostar en husbilsförsäkring?

Det är svårt att säga exakt hur mycket din husbilsförsäkring kommer att kosta dig, eftersom priserna varierar mycket kraftigt. Idag kan du hitta försäkring till husbil för ett högt pris, men du kan också hitta billiga husbilsförsäkringar för dig som inte behöver speciellt mycket. Det finns flera faktorer som är avgörande för priset, t.ex. hur ny/gammal din husbil är, hur många mil den har kört, vart i landet du bor, vilket försäkringsbolag du väljer och vilket försäkringsbelopp som passar dig.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring får du ett mycket bra och heltäckande skydd till din husbil. Det är en mycket stor skillnad på trafikförsäkring och halvförsäkring och därför är det sistnämnda alltid att rekommendera som "lägsta" försäkring. Med en halvförsäkring får du allt från trafikförsäkring till semesteravbrott, ersättning vid stöld, brand, glasskador och mycket mer. Priset för en halvförsäkring ligger vanligtvis på 3000-4000 kronor årligen.

Helförsäkring

En halvförsäkring och en helförsäkring skiljer sig inte speciellt mycket när det kommer till innehåll. Det helförsäkringen inkluderar, som halvförsäkringen inte har, är vagnskada. Med en helförsäkring till din husbil kan du räkna med att betala ett ungefärligt belopp på 6000-7000 kronor om året. Detta pris inkluderar då allt från trafikförsäkring, stöld, kristerapi, brand, glas, maskin och elektronik, räddning och rättsskydd, samt semesteravbrott.

Avställningsförsäkring – vad är det?

Avställningsförsäkringen är ett bra alternativ för dig som vill täcka upp för bland annat brand, stöld och vagnskada under tiden du har din husbil avställd. Den här försäkringen kan även gå under namnet garageförsäkring, just eftersom husbilen inte är påställd och används. I försäkringen finns vanligtvis även ett rättsskydd. Man kan således säga att avställningsförsäkringen fungerar som en helförsäkring, med skillnad att husbilen inte är i bruk. Tack vare detta komplement kan du se till att spara in en hel del pengar på din vanliga försäkringspremie, speciellt under vintern.

Vad kostar avställningsförsäkring?

Hur mycket en avställningsförsäkring kostar är återigen mycket svårt att svara på. Det beror helt enkelt på att kostnaden oftast utgörs av en procentsats som är baserad på den hel- eller halvförsäkring du har. Det vanligaste är att avställningsförsäkringen ligger någonstans mellan 10-20 % av priset på din vanliga försäkring. Avställningsförsäkring är något som krävs om du endast har en trafikförsäkring.